nedeľa 3. augusta 2014

Dovolenka s chuťou dospelosti, Lignano

Moja prvá „dospelácka“ dovolenka je za mnou. Na tele ešte cítim následky dotieravého slnka, kufor je stále rozhádzaný a hlavou mi víria čerstvé spomienky. 
Keď máte 19 a vo vrecku prvú výplatu z brigády, cítite sa ako kráľ. Tých pár šupov pre vás znamená chutný kúsok slobody a pretože  peniaze sa ľahko rozkotúľajú, treba ich investovať. Trebárs aj na letnú dovolenku. Tak ako som to spravila ja.
S ďalšími štyrmi kamarátkami sme si vybrali taliansku destináciu Lignano.





Hoci hneď v prvý deň nás zaskočil dážď a premokli sme do poslednej nitky, počasie sa časom celkom umúdrilo a kúpali sme sa skoro každý deň. Inak mi to ani nedalo, keďže pri mori som nebola už sto rokov, a tak som si zaumienila, že si ho užijem, najviac ako sa dá. Len čo sme prišli na miesto, musela som si ho obzrieť a kopa slanej vody v kombinácii s pieskovou plážou ma pekne dojali. (Alebo mi len preskakovalo po tej dlhej ceste.)
Nič to, že more občas bolo trochu studené, že ma niekedy otravovalo pomalé klesanie, že som sa neskôr musela prehŕňať vodnými trávami. Kúpanie bolo pre mňa malým sviatkom a na oblátku ma voda príjemne ochladila, trošku ma pokolísala vo vlnách a mne sa chcelo spievať.  (A držala ma hlavne táto pesnička.)
Potom sa už len vyvaliť do piesku, ktorý sa vám dostane všade, a nechať sa spáliť opáliť slnkom, ak práve nejaké svieti. Pohoda.
Leňošenie pri mori poriadne vyčerpá, no nás čakalo ešte varenie nášho neskorého „obeda“. Okrem pašték, tuniakov a toastov sme vystriedali mnohoraké cestoviny, zemiakové kaše, či omáčky. Kopy jedla z domu sa však každým dňom nebezpečne stenčovali.
naša najväčšia špecialita - mäso so zemiakovou kašou a šalátom
Noc sme trávili väčšinou v centre mesta, či už so spomínanou „palinou“ zmrzliny alebo na miestnej diskotéke (škoda, že nie som diskotékový typ). Občas sa pri nás zastavili nejakí Taliani s pozdravom, čo bolo milé, lebo ste sa cítili krajšie, pokiaľ potom pokračovali ďalej v ceste a nezačali byť dotieraví. (Pár indivíduí sme spoznali aj tak.)
fotka na "kruháči"
A hoci niektorí naši spolucestujúci pobyt ofrflali a nadšene ho prifarbovali aj práve prichádzajúcim dovolenkárom, ja som sa nedala znechutiť ničím. Poslednýkrát sme sa možno stretli v tejto zostave a navyše som si zaumienila, že opaľovanie vymením v budúcnosti sa poznávacie zájazdy. To, že som sa rozhodla správne, mi potvrdila cestovateľská eufória pri výlete v Benátkach. O tom však už v ďalšom príspevku.

Katka

Na čo si dať v Taliansku pozor.
• V reštaurácii platíte okrem jedla aj prepitné obsluhe. Nájdete ho seriózne vypísané na účte, takže vždy rátajte, že sa cena jedla trochu zvýši. Ako veľmi záleží od lokality a vychytenosti reštaurácie. Alebo sa najedzte vo fast foode.
• Na pláži otravovali predavači s tovarom od výmyslu sveta. V prvé dni som sa k nim snažila správať ľudsky a empaticky, preto som s nimi prehodila pár slov. Efekt sa však nedostavil. Taktiku som musela zmeniť na stručné "no, thanks", prípadne som pozerala opačným smerom.
• Magnetky sú lacnejšie v Benátkach ako v Lignane.  :P
• Pozdrav „guten tag“ vyznieva o jednej ráno dosť vtipne. Minimálne predavačov zmrzliny som tým poriadne pobavila.
najlepšia zmrzlina s toppingom zdarma, príchuť black forest :))




3 komentáre:

  1. aj ja si pamatam na moje ,,prve dospelacke" dovolenky :) tiez to bolo pomerne dlho taliansko, to je take prijemne, je blizko je tam bezpecne a taliansko je proste skvela krajina :) skoda toho pocasia ale z toho co pises to musela byt aj tak super dofca :)

    Inak posledné dni DERMACOL giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/07/letna-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To jsou nádherné fotky! A to jídlo! :)) Na mém blogu probíhá *GIVEAWAY* o bělící pásky na zuby od CREST, přijď se podívat a zasoutěžit!♥ Budu moc ráda, když se přidáš :) Blog ϐook of ϐeauty

    OdpovedaťOdstrániť